A A A

VIZITA DE LUCRU ÎN ȚĂRILE BALTICE A DIRECTOAREI ADJUNCTE DIANA COȘALÎC, ÎN PERIOADA 04-08 IUNIE

10/06/2024

       

               În perioada 04-08 iunie 2024, directoarea adjunctă AIPA, Diana Coșalîc a efectuat o vizită de lucru în Țările Baltice alături de Vicepremierul Vladimir Bolea, Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA, Alexandru Manciu, director adjunct ANSA, și Rolandas Traskevicius, consilier de rang înalt din partea UE pentru dezvoltarea domeniului agroalimentar. Prima vizită a delegației din Moldova a avut loc în Republica Letonia unde s-au întâlnit cu ministrul agriculturii al Letoniei, Armands Krauze.

    Pe 5 iunie, Diana Coșalîc directoarea adjunctă AIPA a avut o întrevedere cu Ģirts Krūmiņš, directorul Serviciului de Sprijin Rural din Republica Letonă la care au discutat despre experiența Letoniei în dezvoltarea sistemului de plăți, componentele IACS dar și ce impedimente au întâlnit în procesul de accesare a fondurilor UE și procesul de acreditare.

   Pe 6 iunie s-au aflat în Estonia, unde au vizitat Registrele Agricole și Consiliul de Informații din Estonia. În cadrul acestei vizite, oficialii estonieni au oferit o perspectivă asupra dezvoltării agenției în administrarea diferitelor tipuri și scheme de sprijin UE din diverse fonduri destinate agriculturii și pescuitului. Totodată, în cadrul vizitei în Estonia s-au întâlnit, în după-amiaza zilei și cu Ministrul Afacerilor Regionale și Agriculturii din Tallinn, Doamna Piret Hartman.

După ce au vizitat Letonia și Estonia, pe 7 iunie, oficialii au vizitat Lituania unde au fost întâmpinați la Ministerul Agriculturii din Republica Lituania de ministru Kęstutis Navickas. Oficialii au discutat despre situația în sectorul agroalimentar și despre acțiunile necesare pentru a spori cooperarea bilaterală în domeniul agriculturii și industriei alimentare.

Totodată, oficialii au vizitat la Vilnius LITFOOD, o organizație non-profit înființată de Ministerul Agriculturii al Republicii Lituania. Scopul LITFOOD este de a promova exporturile de produse agricole și alimentare lituaniene cu valoare adăugată ridicată, precum și de a facilita parteneriate B2B, B2C și G2B pentru afacerile lituaniene din întreaga țară și din lume.

 

 

 

 Direcția dezvoltare instituțională, raportare și comunicare