A A A

Prima pensiune construită cu ajutorul subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural

02/08/2022

Dezvoltarea rurală este una din direcțiile prioritare pentru Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Proiectele finanțate din Fondul Național de Dezvoltare a Agricultură și Mediului Rural și implementate ulterior de către antreprenori, contribuie la îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale, la apariția de noi servicii locale care răspund la necesitățile locuitorilor, precum și la crearea de noi locuri de muncă.

Casa Rândunicii” este un proiect agroturistic lansat în luna iunie 2022 în localitatea Trebujeni, Orhei, cu ajutorul subvențiilor în avans pentru dezvoltare rurală, acordate de AIPA, și a donatorilor externi.

„Suntem primii care am aplicat la subvenționarea în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural în urma apelului lansat de AIPA. Valoarea totală a proiectul nostru a fost 1,2 milioane lei, iar cu suportul financiar de 457 mii lei din partea AIPA a fost posibil dezvoltarea afacerii. A fost o mare încurajare pentru noi”, spune Liliana Buzilă, directoarea agropensiunii.

Ideea acestei afaceri s-a născut dintr-un vis al antreprenoarei, de a ridica o casă de piatră în localitatea de baștină. Pentru început a cumpărat o casă bătrânească, care se afla peste drum de gospodăria părinților ei, a demolat-o și a ridicat pensiunea.

„Casa Rândunicii” a fost proiectată în tradiția arhitecturală locală, însă stilizată cu elemente moderne. Pensiunea dispune de o sufragerie cu o capacitate de până la 50 de persoane și cinci dormitoare, iar în curte are o terasă și spații de joacă pentru copii.

În afară de peisajele pitorești, care înconjoară localitatea, liniștea naturii și bucatele tradiționale, pensiunea oferă turiștilor și un program de agrement: biciclete pentru plimbări pe malul Răutului, binocluri pentru vederi panoramice, master-class-uri culinare, de croșetare, împletire, toarcerea lânii.

Liliana Buzilă consideră că tezaurul natural de la Orheiul Vechi dispune în continuare de un mare potențial turistic nevalorificat. De aceea, în viitor ea planifică să-și dezvolte și mai mult afacerea, să lanseze noi servicii pentru vizitatori.

Amintim, că în anul 2021, în cadrul măsurii de subvenționare în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă din mediul rural, cu ajutorul susținerii AIPA au fost finanțate 96 de proiecte investiționale, în sumă totală de 120,4 mil. lei.

Notă: Pentru a viziona video, accesați aici

 

 

Serviciul Relații Externe și Comunicare