A A A

AIPA a achitat primele 118 mln lei pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022

20/11/2023

            Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură informează că, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 602/2023 cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022, Guvernul a alocat din fondul de rezervă 200 mil. lei pentru a fi acolați fermierilor micro și mici în acoperirea parțială a cheltuielilor suportate la pregătirea patului germinativ și întreținerea unor culturi din prima grupă.

        În acest context, primele 118 milioane de lei din ajutorul alocat de Guvern au ajuns în conturile a 958 de fermieri micro și mici. Banii îi vor ajuta pe fermieri să-și reducă costurile de producere, să-și îmbunătățească situația financiară, să prelucreze și să pregătească terenul pentru perioada imediat următoare.

        Numărul total de solicitanți ajunge la 2161 de fermieri. Dintre aceștia, 1706 fermieri se clasifică în categoria fermierilor micro și 455 - în categoria fermierilor mici, iar suprafața totală stabilită pe țară, de la care se calculează cuantumul ajutorului financiar, constituie 161 433 ha, însămânțate cu culturi de prima grupă (grâu, orz, ovăz, triticale).

        Procesul de achitare a ajutorului financiar a început vineri, 17 noiembrie curent și va fi asigurat de AIPA până la sfârșitul acestei săptămâni.    

 

 

 

 

 Direcția dezvoltare instituțională, raportare și comunicare