A A A

Rezultatele subvenționării producătorilor agricoli în anul 2017, prezentate în cadrul conferinței de presă

18/12/2017

 

Astăzi, 18 decembrie 2017, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) împreună cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au prezentat în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele subvenționării producătorilor agricoli în anul 2017.

Cuvântul introductiv i-a fost oferit dlui Iurie UȘURELU, Secretar general de stat al MADRM, care a remarcat interconexiunea activă dintre mediul de afaceri, politicile ministerului ce vizează sectorul agroindustrial și implementarea eficientă a acestora de către AIPA.

Dl Nicolae CIUBUC, director al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, a adus sincere mulțumiri reprezentanților presei pentru participarea activă la conferință privind valorificarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural (FNDAMR),  care a contribuit la atingerea rezultatelor remarcabile obținute prin implementarea Programului de Subvenționare 2017-2021.

În temeiul Legii bugetului de stat pentru anul 2017, în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul curent au fost prevăzute mijloace financiare în mărime de 900 mln. lei - cu 20%  mai mult decât anul trecut. Din suma totală, 520 mln au constituit finanțarea cererilor producătorilor agricoli, depuse pe parcursul anului curent, aferente măsurilor de sprijin, iar o sumă de 340 mln. lei a fost achitată pentru restanțele față de cererile fermierilor din anul trecut. Totodată, din suma totală pentru anul curent a fost achitată contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului și cheltuielile de administrare a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Dl Nicolae CIUBUC, a vorbit despre modul de repartizare și noile reguli de acordare a subvențiilor, bazate pe atingerea unor indicatori de performanță. De asemenea, directorul a precizat că în perioada 1 iulie- 31 octombrie, agricultorii au avut posibilitatea de a depune cereri de sprijin financiar pentru anul 2017.

”În cadrul AIPA au fost depuse circa 7800 de cereri de finanțare, în valoare totală ce a depășit 800 mln. lei. Până la sfârșitul anului vom reuși să oferim finanțare pentru 5 000 de cereri, iar circa 2700 de cereri, în valoare de până la 240 mln. lei vor fi finanțate din Fond, anul viitor”, a precizat Nicolae CIUBUC, directorul AIPA.

Totodată, oficialii au nominalizat principalele succese obținute grație subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, a fost posibilă atragerea investițiilor în sector de peste 4,3 mlrd. lei, fiind create circa 3900 locuri de muncă, astfel numărul de producători mici și mijlocii reprezintă 82% din totalul cererilor depuse.

Marea majoritate a agricultorilor au solicitat sprijin financiar pentru tehnică și utilaje agricole, dezvoltarea plantaților multianuale înființate: prun, măr, cireș, cais și vișin, plantații de viță-de-vie și culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, mierii de albini, agricultura ecologică, etc.

Tot aici, menționăm că numărul dosarelor respinse s-a diminuat cu aproximativ 50%, acesta fiind un indicator bun al responsabilizării agricultorilor și un rezultat pozitiv al campaniilor ample de informare ale AIPA.

Direcţia Relaţii externe, comunicare şi raportare.