A A A

Rezultatele AIPA audiate în cadrul Comisiei agricultură şi industrie alimentară

20/12/2017

Astăzi, 20 decembrie 2017, domnul Nicolae CIUBUC a participat în cadrul şedinţei Comisiei agricultură şi industrie alimentară, unde Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a fost audiată cu privire la valorificarea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2017.

În debutul raportării sale, dl. Nicolae CIUBUC  a ţinut să menţioneze că graţie adoptării Legii subvenționării la finele anului 2016, a fost posibilă sporirea numărului de investiții faţă de anul precedent, motiv din care a crescut şi numărul cererilor de subvenţionare. Astfel, a fost specificat faptul că în cadrul AIPA au fost depuse circa 7800 de cereri de finanțare, în valoare totală ce a depășit 800 mln. lei. Dl. CIUBUC  a precizat că până la sfârșitul acestui an vom reuși să oferim finanțare pentru 5 000 de cereri, iar circa 2700 de cereri, în valoare de până la 240 mln. lei vor fi finanțate din Fond, anul viitor.

Pentru anul 2017, în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli au fost prevăzute mijloace financiare în mărime de 900 mln. lei - cu 20% mai mult decât anul trecut. Din suma totală, 520 mln au constituit finanțarea cererilor producătorilor agricoli, depuse pe parcursul anului curent, aferente măsurilor de sprijin, iar o sumă de 340 mln. lei a fost achitată pentru restanțele față de cererile fermierilor din anul trecut. Totodată, din suma totală pentru anul curent a fost achitată contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului și cheltuielile de administrare a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

În aceste condiţii, a fost posibilă atragerea investițiilor în sector de peste 4,3 mlrd. lei, fiind create circa 3900 locuri de muncă, astfel numărul de producători mici și mijlocii reprezintă 82% din totalul cererilor depuse.

Directorul AIPA, a ţinut să menţioneze că numărul dosarelor respinse s-a diminuat cu aproximativ 50%, acesta fiind un indicator bun al responsabilizării agricultorilor și un rezultat pozitiv al campaniilor ample de informare ale AIPA.

În acest an, marea majoritate a agricultorilor au solicitat sprijin financiar pentru tehnică și utilaje agricole, dezvoltarea plantaților multianuale înființate: prun, măr, cireș, cais și vișin, plantații de viță-de-vie și culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, mierii de albini, agricultura ecologică, etc.

Activitatea  AIPA  pentru anul 2017 a fost apreciată de către Preşedintele Comisiei agricultură şi industrie alimentară, dl. Ion BALAN, ca fiind una productivă şi cu impact pe termen lung.

Direcţia Relaţii externe, comunicare şi raportare