A A A

MADRM, AIPA, ANSA și Moldova Fruct au decis cum vor susține producătorii de fructe în realizarea producției

18/03/2019

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a convocat, în după amiaza zilei de vineri, 15 martie 2019, în ședință de lucru factorii de decizie de la Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”, precum și reprezentanți din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Agenția de Investiții, pentru a identifica soluțiile optime de susținere a producătorilor de fructe în vederea asigurării bunei desfășurări a activității acestora.

Membrii Asociației ”Moldova Fruct” au aprobat la ședința Adunării Generale, o rezoluție, în care au fost invocate toate provocările stringente din sector cu care se confruntă producătorii agricol. Astfel, în baza acestora, a fost dus un dialog destul de constructiv și agreat de toți cei prezenți, deoarece, o bună parte din subiectele abordate, deja sunt promovate de Minister.

Ministrul Nicolae Ciubuc a mulțumit celor prezenți pentru interesul  de a discuta și identifica în comun acțiunile de susținere a producătorilor și a menționat: ”Am solicitat convocarea în ședință extinsă cu toți factorii interesați pentru a discuta pe marginea problemelor invocate în rezoluția Adunării generale a Asociației „Moldova Fruct”. Scopul ședinței este de a identifica soluțiile optime și a stabili o foaie de parcurs cu acțiuni concrete și responsabilități pentru fiecare din cei prezenți”.

În acest sens, membrii Moldova Fruct consideră necesar de a mări Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural;  de intensificat negocierile cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri, inclusiv negocierea unor cote de import a merelor, fără taxe cu Republica Arabă Egipt; de asigurat numărul suficient de autorizații de transport, precum și de aprobat Programul „Mere în școli”. Totodată, potrivit lor, este importantă susținerea statului, în vederea certificării producătorilor agricoli la standardele de calitate, precum și facilitarea accesului la apa pentru irigare, inclusiv, compensarea pierderilor provocate de înghețurile târzii de primăvară din aprilie 2017.

La final de ședință, Ministrul Nicolae Ciubuc a mulțumit pentru dialogul constructiv și a conchis: ”Vom discuta cu instituțiile abilitate asupra instituirii unui cadru eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de monitorizare a calității, inofensivității şi trasabilității fructelor atât la producere pentru piaţa internă, cât şi pentru export, așa încât să vedem în rețelele de magazine din țară fructe autohtone sănătoase, calitative și frumos ambalate. De asemenea, până la începutul unui nou an școlar vom elabora Regulamentul privind achiziţionarea merelor, direct de la producători, şi distribuirea gratuită a acestora în şcoli, iar pe parcurs, ne vom convoca ori de câte ori va fi necesar pentru a  soluționa problemele abordate”.

Sursa: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Direcția politici de producție, procesare

și reglementare a calității produselor de origine vegetală

tel: 0 22 204 – 514.

Direcția relații externe, comunicare și raportare