A A A

AIPA la „Forumul Național Apicol ”

01/12/2017

 

Astăzi, 1 decembrie 2017, la Chișinău s-a desfășurat a doua ediție a Forumului Național Apicol, organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova în parteneriat cu proiectul USAID, Agricultura Performantă în Moldova.

  În cadrul evenimentului, au participat peste 250 de apicultori, procesatori și exportatori de miere din țară și de peste hotare, experți naționali și internaționali, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 Cuvîntul de salut a fost oferit dnei Lynn Vega, Adjunctul Directorului Misiunii USAID Moldova, care a mulțumit pentru prezență tuturor invitaților și a remarcat importanța sectorului apicol, acesta  înregistrînd o pondere tot mai înaltă în economia țării, cu o creștere dinamică a cantității de miere produse, dar și exportate, de 12 ori mai mare pe parcursul a ultimilor 10 ani.

Directorul AIPA, dl Nicolae CIUBUC, a declarat că Guvernul își propune să impulsioneze dezvoltarea sectorului apicol, prin subvenționarea investițiilor și elaborarea unor politici publice eficiente. Totodată, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură lucrează intensiv  asupra facilitării procesului de subvenționare. Astfel, pentru viitorul apropiat este preconizată implementarea serviciul de depunere a dosarelor on-line.  De asemenea, dl CIUBUC a menționat despre importanța proiectelor start up și plăți în avans, care au un rol valoros pentru întregul sector agroindustrial și dezvoltarea tinerilor antreprenori.

 Ion Maxim, președintele ANARM, a menționat că asociația își dorește ca Forumul Național Apicol să devină o tradiție, deoarece servește apicultorilor, exportatorilor și autorităților publice drept o platformă de discuții a problemelor din sector, dar și despre oportunități de dezvoltare a acestui domeniu cu potențial major pentru economia țării.

 AIPA  în colaborare cu ANARM ține să încurajeze toți  apicultorii din Republica Moldova să beneficieze de suportul oferit din partea statului!

 

Direcția relații externe, comunicare și raportare