A A A

AIPA informează – peste 1200 de cereri de finanțare depuse la data de 30.08.2017

30/08/2017

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează cu privire la rezultatele recepționării solicitărilor de finanțare pentru perioada 27 iunie – 30 august 2017. 

Astfel, în perioada de referință, AIPA a recepționat 1254 de solicitări de finanțare, prin intermediul măsurilor/submăsurilor de sprijin aferente Regulamentului de subvenționare 2017-2021, valoarea totală a cererilor depuse fiind de peste 164 de milioane lei.

În continuare, cea mai solicitată submăsură de sprijin rămâne a fi submăsura 1.3 ce vizeazăprocurarea tehnicii şi utilajului agricol convențional cu un număr de 687 de cereri de finanțare în valoare totală de 63,8 mil. lei. Amintim că, conform prevederilor noului Regulament în cadrul acestei submăsuri, solicitantul de subvenții poate beneficia de maxim 300 mii lei.

Un interes deosebit s-a înregistrat și pentru submăsura 1.2 Stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale” pentru care AIPA a primit 198 de cereri de finanțare. Valoarea totală a cererilor depuse pentru această submăsură se ridică la 23 mil. lei.

O premisă importantă în dezvoltarea agriculturii este subvenționarea creditării producătorilor agricoli. Astfel, un interes sporit al producătorilor agricoli este și pentru submăsura 1.7 „Stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituțiile financiare nebancare” în cadrul căreia s-au depus 130 de cereri cu o valoare totală de cca 12 mil. lei.

Numărul cererilor de finanțare depuse la submăsura 1.7A Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură” este de 61 de dosare, însumând cca 4 mil. lei.

Un număr de 52 de dosare au fost depuse în cadrul submăsurii 2.2.„Stimularea investițiilor pentru procurarea echipamentului de irigare” cu o valoare totală de 11,2 mil. lei.

Referitor la proiectele ce vizează infrastructura postrecoltare, respectiv submăsura 1.6 „Stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare” s-au recepționat 54 de cereri de finanțare, în valoare totală de peste 33 mil. lei.    

Pentru dosarele care vizează gestionarea durabilă a resurselor naturale, respectiv, submăsura 2.4 „Stimularea investițiilor pentru procurarea echipamentului No-Till şi Mini-Till” Agenția a recepționat 33 de dosare. Valoarea totală a acestora depășește 11,3 mil. lei.

Referitor la investițiile în ferme, submăsura 1.4 „Stimularea investițiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice” AIPA comunică că au fost depuse la sediile Oficiilor Teritoriale ale AIPA 9 dosare în valoare totală de peste 2,5 mil. lei.

Prin intermediul submăsurii 1.1 „Stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat” au fost primite 8 cereri de finanțare în valoare totală de peste 1,3 mil lei.

La submăsura 1.5„Stimularea procurării animalelor de prăsilă şi menținerii fondului genetic al acestora” s-au depus 7 cereri cu o valoare de peste 730 mii lei.

Pentru măsura 4 „Îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii rurale”, o măsură relativ nouă care a fost inclusă pentru prima dată în anul 2015, fiind și o cerință în cadrul programului ENPARD, au fost depus 2 cereri de finanțare, în valoare totală de peste 785 mii lei.

În cadrul submăsurii 2.5 Susţinerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice”, AIPA a recepționat 2 cereri de finanțare cu o valoare totală de cca 137 mii lei.

În 2017 s-a deschis sesiunea de primire a cererilor pentru osubmăsură nouă, submăsura 1.9., care vizează ”Stimularea activităţilor de promovare pe pieţele externe”, pentru care a fost depus un singur dosar în valoare de peste 42 mii lei. 

Precizăm că sesiunea de primire a dosarelor este activă până la 31 octombrie 2017, deci doritorii sunt invitați sa depună cererile la sediile Oficiilor Teritoriale ale AIPA, adresa cărora poate fi găsită accesând:>http://bit.ly/2xwCctB  

Totodată, amintim că AIPA oferă producătorilor agricoli posibilitatea de a verifica starea dosarului depus pentru subvenționare în regim on-line, la rubrica Verifică starea dosarului pe pagina web AIPA.

Serviciul relații externe