A A A

AIPA a întrunit asociațiile de profil pentru a discuta calitatea serviciilor de consultanță și formare ce urmează a fi prestate producătorilor agricoli în anul 2018

20/02/2018

Astăzi, 20 februarie curent, asociațiile de profil, reprezentanții oficiilor teritoriale ale AIPA au fost întrunite la o masă rotundă de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), pentru a discuta calitatea serviciilor de consultanță ce urmează a fi prestate producătorilor agricoli în anul 2018.

În discursul de deschidere a evenimentului, directorul AIPA, Nicolae Cibuc, a salutat reprezentanții companiilor de consultanță, ce au dat curs invitației, menționând că scopul reuniunii ,,rezultă în necesitatea de a îmbunătăți spectrul serviciilor oferite producătorilor agricoli, asigurarea unei transparențe în rândul acestora cu privire la pregătirea  calitativă a dosarelor de subvenționare pentru anul 2018’’, inclusiv de a discuta programul ce cuprinde date referitoare la cursurile de instruire ce urmează a fi organizate pentru producătorii agricoli, precum și graficul de organizare a instruirilor specializate pentru potenţialii solicitanţi de subvenţii.

Directorul AIPA a ținut să menționeze că începând cu anul 2016, ca indicator și cerință a Programului ENPARD s-a introdus o nouă măsură de subvenționare, privind serviciile de consultanță și formare, având ca obiectiv asistarea producătorilor agricoli în diverse domenii de accesare a subvențiilor.

De asemenea, în cadrul ședinței, au fost discutate rezultatele obținute în urma investițiilor efectuate pe parcursul anului 2017, perspectivele subvenționării pentru anul 2018, precum și problemele ce apar din partea producătorilor agricoli în vederea accesării subvențiilor, prin nerespectarea cerințelor și condițiilor din Regulamentul de subvenționare.  De menționat că, numărul de dosare respinse în 2017, a scăzut cu peste 40% față de numărul de dosare respinse în 2016. Acest fapt se datorează atât eforturilor depuse de colaboratorii AIPA în comunicarea cu beneficiarii de subvenții, precum și creșterii responsabilității producătorilor agricoli.

Totodată, dna Diana Coșalîc, șef al Serviciului metodologie  a prezentat situația privind  abaterile depistate în dosarele depuse de companiile de consultanță selectate de MADRM pentru accesarea subvențiilor la Măsura 5, privind serviciile de consultanță și formare.

La finalul ședinței, directorul N. Ciubuc a apreciat rezultatele obținute prin eforturile comune depuse de către AIPA, asociațiile de profil și companiile de consultanță, totodată îndemnând cei prezenți, ca până la sfîrșitul lunii februarie, să prezinte programa și graficul instruirilor pentru 2018.

Direcția relații externe, comunicare și raportare